poniedziałek, 20 stycznia 2020

Paszteciki w cieście półkruchym



Paszteciki można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego, drożdżowego, krucho drożdżowego.
Proponuję paszteciki w cieście półkruchym.
Nadzienie może być z mięsa drobiowego, wieprzowego, z mięsa gotowanego, gotowanego mięsa ze szpinakiem lub warzywny.
Proponuję paszteciki z ciasta półkruchego z nadzieniem z płucek cielęcych.

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 40 g cukru,
  • 70 ml śmietany 18%,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • farsz:
  • 1 kg płucek cielęcych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • sól,

Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na wielkość formy (u mnie 21 x 21 cm).
Formę wysmarować tłuszczem.
Na dnie ułożyć 1 część ciasta, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na 10 minut, aż się lekko zrumieni.
Na podpieczonym cieście rozłożyć farsz.
Przykryć drugim plackiem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.


Nadzienie: płucka dokładnie wypłukać, odciąć tchawicę, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy i gotować około 1,5 godziny.
Wywar odcedzić. Płucka i grzyby wyjąć, z wywaru możemy zrobić żurek.
Posiekane cebule poddusić na oleju, zemleć razem z grzybami i płuckami. Doprawić solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz