czwartek, 2 stycznia 2020

Pasztet litewski



Pasztet litewski, pasztet z wątróbki. Proponuję pasztet z wątróbki gęsiej.

  • 420 g wątróbki (u mnie gęsia),
  • 45 g masła (plus masło do duszenia),
  • 1 średnia cebula (około 60 g),
  • 3 – 4 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 45 g słoniny (u mnie solona słonina),
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,

Wątróbkę oczyścić z błon. Poddusić na 2 -3 łyżkach masła razem z cebulą. Cebuli nie zrumienić.
Wątróbkę zemleć z cebulą.
Wymieszać z masłem, winem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Słoninę pokroić drobną kostkę.
Do naczynia do zapiekania wrzucić słoninę, równo wyłożyć nią dno.
Na słoninę wyłożyć masę wątróbkową.
Gotować na parze około godziny.


Gotowy pasztet ostudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz