Pasztet
litewski, pasztet z wątróbki. Proponuję pasztet z wątróbki
gęsiej.
- 420 g wątróbki (u mnie gęsia),
- 45 g masła (plus masło do duszenia),
- 1 średnia cebula (około 60 g),
- 3 – 4 łyżki białego wytrawnego wina,
- 45 g słoniny (u mnie solona słonina),
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
Wątróbkę
oczyścić z błon. Poddusić na 2 -3 łyżkach masła razem z
cebulą. Cebuli nie zrumienić.
Wątróbkę
zemleć z cebulą.
Wymieszać
z masłem, winem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Słoninę
pokroić drobną kostkę.
Do
naczynia do zapiekania wrzucić słoninę, równo wyłożyć nią
dno.
Na
słoninę wyłożyć masę wątróbkową.
Gotować
na parze około godziny.
Gotowy
pasztet ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz