wtorek, 28 stycznia 2020

Napoleonka



Napoleonka – ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym.
Proponuję napoleonkę z kremem budyniowym.
Ciasto francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono bardziej pracochłonne niż trudne.
Jednak jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku.
Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje jednak nie najlepsze i ciasto było twarde :(
Krem według Aliny Gniewkowskiej.

  • ciasto 1:
  • 140 g mąki pszennej tortowej,
  • 140 g zimnego masła,
  • ciasto 2:
  • 140 mąki tortowej,
  • 3 żółtka,
  • śmietana 18%,
  • krem:
  • 420 ml mleka lub śmietanki 36%,
  • 3 jajka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 9 czubatych łyżeczek mąki pszennej,

  • cukier puder do posypania,

Ciasto 1: dokładnie połączyć mąkę z masłem, odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto 2: Zagnieść ciasto z mąki, żółtek i 2 – 3 łyżek śmietany. Ciasto nie może być zbyt luźne, powinno być mniej więcej jak na makaron.


Rozwałkować cienko ciasto 2.


Ciasto 1 zetrzeć lub rozkruszyć i równo rozsypać na cieście 2.


Zwinąć w rulon, 


a następnie w ślimaka.


Rozwałkować ciasto na pożądaną wielkość (u mnie prostokąt 40 x 20 cm).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 -20 minut.
Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto przeciąć na dwie części.
Krem: Mleko lub śmietankę zagotować. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do ubitych jajek, ciągle ubijając dodać mąkę, a następnie stopniowo wlewać gorącą śmietankę lub mleko.
Masę przelać do garnka i podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią.
Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Kroić w kwadraty.


Ciasto może nie jest idealne, ale pięknie się listkuje :)




5 komentarzy:

  1. Wspaniała :)
    p.s w przepisie na blogu jest już poprawna proporcja ciasta tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, "książkowej" nie podałam :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszne ciasto, jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj uwielbiam Napoleonkę. Bardzo fajny przepis. Z przyjemnością go wypróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :)przepis rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń