sobota, 25 kwietnia 2020

Sałatka z wędzonej makreli z ryżem


Sałatka z wędzonej makreli z ryżem na śniadania, lunche, imprezy.

Ryż wypłukać, wsypać do garnka. Zalać 210 ml zimnej wody, wsypać płaską łyżeczkę soli, dodać łyżkę masła i zagotować pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
Ugotowany ryż odstawić do ostudzenia.

Rybę obrać z ości, rozdrobnić.
Cebulę posiekać.
Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać rybę z ryżem, kukurydzą z puszki, ogórkiem i cebulą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i wymieszać.


Można posypać szczypiorkiem.



  • Wędzona makrela,
  • 150 g (150 ml) ryżu (u mnie długoziarnisty),
  • kukurydza z puszki ( 420 ml.),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 2 – 3 łyżki majonezu,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka masła,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz