sobota, 4 kwietnia 2020

Mazurek czekoladowy kruchy



Mazurek czekoladowy kruchy, pyszny czekoladowy mazurek z masą migdałową, według przepisu Marii Disslowej z książki Jak gotować z 1930 roku.

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej (u mnie krupczatka),
  • 180 g miękkiego masła,
  • 60 g cukru pudru,
  • 200 g roztopionej czekolady (u mnie deserowa),
  • 2 żółtka,

  • na przełożenie:
  • 120 g migdałów bez łupinek,
  • 120 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 60 ml wody,
  • sok z 1/2 cytryny,

  • lukier czekoladowy:
  • 250 g czekolady (u mnie deserowa i mleczna po połowie)
  • 30 g cukru,
  • 2 łyżeczki śmietany 30 %,

Ciasto: masło utrzeć na śmietanę.
Dalej ucierając dodawać na przemian cukier i żółtka.
Następnie dodawać roztopioną (w kąpieli wodnej) czekoladę.
Następnie dodać mąkę, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na około godzinę.

Na przełożenie: zemleć lub utrzeć migdały. Zagotować w rondelku wodę z cukrem. Do gotującej się wody wrzucić migdały. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do miski i utrzeć dodając cukier waniliowy (lub brandy waniliowe) i sok z cytryny.

Ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty/kwadraty.
Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.


Na jednym placku rozsmarować masę migdałową, przykryć drugim plackiem.


Docisnąć.
Przygotować lukier czekoladowy: roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do niej zagotowaną śmietankę z cukrem i wymieszać.
Mazurka polać lukrem czekoladowym
Można ozdobić migdałami.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza