piątek, 8 maja 2020

Ciasto z mango


  • świeże mango,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml miodu pitnego,
  • 1 łyżeczka starego świeżego imbiru,
  • Ciasto:
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 3-4 krople esencji kardamonowej lub szczypta mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej,

Formę do pieczenia (u mnie 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się lekko skarmelizuje, ale nie spali. Wlać miód pitny, mieszać. Smażyć aż cukier się roztopi,a masa lekko zgęstnieje. Dodać imbir, wymieszać.


Wylać na dno formy wyłożonej papierem, rozsmarować.


Mango obrać, pokroić na cienkie plastry, którymi wyłożyć dno formy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dalej ucierając dodawać stopniowo cukier na przemian z żółtkami.
Następnie dodać imbir oraz kardamon.
Dalej ucierając dodawać po łyżce mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę z białek wyłożyć na ciasto.
Delikatnie ale dokładnie wymieszać masę z białkiem.


Masę wyłożyć na mango.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i piec około 40 -50 minut.


Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie odwrócić do góry dnem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz