sobota, 9 maja 2020

Mielone z ryżem – kotlety mielone z ryżem


Kotlety mielone, karminadle, sznycle - nazwa zależy od regionu a dokładny przepis od domu…
Można je robić z mięsa wieprzowego, wieprzowego z dodatkiem wołowego.
Można do nich dodawać kaszę gryczaną, kaszę owsianą … oraz ryż.
Proponuję kotlety mielone z ryżem, bez bułki tartej. Kotlety mielone bezglutenowe.


  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 100 ml ryżu,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • mąka gryczana,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej)

Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu z dodatkiem soli i cukru.
Mięso, cebulę i ryż zemleć.
Wlać bulion.
Dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
Formować kule, obtaczać w mące gryczanej i spłaszczać.
Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.


Można podawać na ciepło i na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz