sobota, 9 maja 2020

Sałatka z zielonych szparagów


Lekka, wiosenna sałatka z zielonych szparagów.

  • 0,5 kg zielonych lub fioletowych szparagów,
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty,
  • 2 garście płatków migdałów,
  • sok z limonki,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • oliwa*,

Odłamać końcówki szparagów.
Szparagi zetrzeć na tarce o grubych otworach.
Wymieszać szparagi z miętą.
Posypać migdałami.
Doprawić sokiem z limonki, solą i cukrem.



Skropić oliwą.


**W przepisie użyta została oliwa, jeżeli ktoś nie lubi może dodać olej, oczywiście najlepiej tłoczony na zimno.
Ja polecam oliwę extra virgen Oleoestepa Estepa Virgen, która jest tłoczona ze wszystkich odmian oliwek rosnących w regionie Estepa.




2 komentarze:

  1. Dziekuje za ten przepis bo dzięki Wam od roku jem szparagi . Ta sałatkę musiałam lekko zmodyfikować , zamiast migdałów dałam słonecznik . Uczulenia ,nie pozwala mi jeść migdałów . Jeszcze raz dzięki za fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to my bardzo dziękujemy :) miło słyszeć takie słowa :) słonecznik też super :) serdecznie pozdrawiamy :)

      Usuń