czwartek, 7 maja 2020

Rolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem


Rolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem, coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem.


  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty),
  • 2 jajka,
  • 500 g szpinaku już przebranego i umytego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 1 łyżka oleju

Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i wsypać 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Mięso zemleć.
Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka rozbełtać i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
Masę mięsną rozłożyć na papierze do pieczenia (ja wzięłam papier o wymiarach ok. 50 cm x 50 cm), zostawiając z brzegów około 6 cm marginesu.


Na mięsie rozłożyć szpinak, zostawiając wolny margines około 2 cm na brzegach.


Następnie zwinąć mięso w roladę dociskając mięso na bokach rolady.


Przełożyć z papierem, na którym zawijaliśmy roladę do foremki (u mnie keksówka 40 cm).
Posmarować wierzch rolady olejem.


Zakryć mięso papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 - 60 minut.


15 minut przed końcem pieczenia odwinąć papier, aby mięso ładnie sie zarumieniło.


Podawać na ciepło lub zimno.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza