Rolada
wieprzowa z ryżem i szpinakiem,
coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem.
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
- 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty),
- 2 jajka,
- 500 g szpinaku już przebranego i umytego,
- 3 łyżki masła,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- 1 łyżka oleju
Ryż
wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę
masła i wsypać 1/2 łyżeczki soli.
Zagotować
pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem 15 minut.
Ugotowany
ryż odstawić do ostygnięcia.
Na
głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać
rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie
wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały”
masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.
Odstawić
do ostygnięcia.
Mięso
zemleć.
Wymieszać
z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka
rozbełtać i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
Masę
mięsną rozłożyć na papierze do pieczenia (ja wzięłam papier o
wymiarach ok. 50 cm x 50 cm), zostawiając z brzegów około 6 cm
marginesu.
Posmarować
wierzch rolady olejem.
Podawać
na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz