czwartek, 7 maja 2020

Rolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem


Rolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem, coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem.


Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 200 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i wsypać 1/2 łyżeczki soli.

Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.

Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.

Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać.

Odstawić do ostygnięcia.

Mięso zemleć.

Wymieszać z ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka rozbełtać i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.

Masę mięsną rozłożyć na papierze do pieczenia (ja wzięłam papier o wymiarach ok. 50 cm x 50 cm), zostawiając z brzegów około 6 cm marginesu.




Na mięsie rozłożyć szpinak, zostawiając wolny margines około 2 cm na brzegach.

 



Następnie zwinąć mięso w roladę dociskając mięso na bokach rolady.

 



Przełożyć z papierem, na którym zawijaliśmy roladę do foremki (u mnie keksówka 40 cm).

Posmarować wierzch rolady olejem.




Zakryć mięso papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 - 60 minut.

 



15 minut przed końcem pieczenia odwinąć papier, aby mięso ładnie się zarumieniło.




Podawać na ciepło lub zimno.




  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),

  • 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty),

  • 2 jajka,

  • 500 g szpinaku już przebranego i umytego,

  • 3 łyżki masła,

  • 2 – 3 ząbki czosnku,

  • gałka muszkatołowa,

  • sól,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • 1 łyżka oleju





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz