Sól czosnkowa, sól z czosnkiem niedźwiedzim. Piękna zielona, aromatyczna sól z czosnkiem niedźwiedzim.
Idealna do mięs, szczególnie do steków, pomidorów, sałatek, twarogu....
Bardzo łatwa w przygotowaniu i można ją przechowywać cały rok, aż do następnego sezonu.
1 kg grubej soli (u mnie sól morska),
200 g oczyszczonych liści czosnku niedźwiedziego,
Liście czosnku niedźwiedziego pokroić, a następnie zmiksować dodając 200 g soli.
Następnie zmiksowaną masę wymieszać z pozostałą solą.
Wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 stopni i suszyć ją około 3 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Od czasu do czasu mieszać sól.
Wysuszoną sól lekko zmiksować uzyskując pożądaną grubość.
Ja nie lubię zbyt drobnej soli do pomidorów, steków....
Przesypać do słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz