sobota, 1 maja 2021

Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi


Czosnek niedźwiedzi - czosnek cygański lub cebula czarownic - roślina znana od wieków, przez lata zapomniana powoli wraca do naszej kuchni. I bardzo dobrze gdyż jest on bardzo zdrowy. Wytwarza niezwykle silne enzymy, powodujące odtrucie i wydalanie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, jak i wszelkich związków toksycznych. Jest rośliną zawierającą największe ilości aktywnych związków siarki, posiada ich siedem razy więcej niż czosnek naturalny. W środowisku naturalnym występuje głownie na południu Polski.

Jadalne są liście, kwiaty czosnku niedźwiedziego są trujące.

Dość popularne jest pesto z czosnku niedźwiedziego.

Pesto można przygotować z różnymi rodzajami orzechów.

Proponuję pesto z orzechami włoskimi i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Zamiast oleju można użyć oliwę, ale zmieni ona nieco smak pesto.

Pesto z orzechami włoskimi jest dość wyraziste w smaku, czosnkowe.


  • 100g czosnku niedźwiedziego,

  • 50g startego parmezanu

  • 50g orzechów włoskich,

  • 100 ml oleju z rzepaku tłoczony na zimno,

  • sok z cytryny do smaku,

  • sól do smaku,




Czosnek posiekać, wrzucić do miski malaksera.

Miksować.

Dodać ser i dalej miksować.

Następnie dodać orzechy włoskie i miksować.

Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę razem miksować.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.

Używać od razu, lub przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać 2 - 3 łyżeczkami oleju.




Przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza