Zupa wiosenna ze szparagami, zupa z młodej włoszczyzny ze szparagami, białymi i zielonymi.
Pyszna, delikatna zupa.
600 g mięsa (u mnie szponder),
pęczek młodej włoszczyzny,
2 - 3 ziemniaki,
3 białe szparagi,
5 zielonych szparagów,
2 łyżki kaszy manny,
listek laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu czarnego,
sól,
cukier,
Mięso włożyć do garnka, dodać listek, ziele angielskie i pieprz, 1/2 łyżeczki soli, zieloną część pora, natkę selera, pietruszki i marchewki.
Zalać zimną wodą, tak aby przykryła włoszczyznę i mięso.
Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjąć i odłożyć, można z niego zrobić pierogi, tort naleśnikowy, klops z mięsa gotowanego … .
Smak na zupę przecedzić.
Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, marchewkę, pora i pietruszkę w półplasterki.
Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić w skośne plasterki grubości około 0,5 cm.
Do gotującego się, przecedzonego smaku wrzucić włoszczyznę i gotować.
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wsypać kaszę manną, zagotować.
Dodać białe szparagi.
Gotować około 2 minut.
Dodać zielone szparagi i zagotować.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz