sobota, 22 maja 2021

Zupa wiosenna ze szparagami


Zupa wiosenna ze szparagami, zupa z młodej włoszczyzny ze szparagami, białymi i zielonymi.

Pyszna, delikatna zupa.



  • 600 g mięsa (u mnie szponder),

  • pęczek młodej włoszczyzny,

  • 2 - 3 ziemniaki,

  • 3 białe szparagi,

  • 5 zielonych szparagów,

  • 2 łyżki kaszy manny,

  • listek laurowy,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 6 ziaren pieprzu czarnego,

  • sól,

  • cukier,



Mięso włożyć do garnka, dodać listek, ziele angielskie i pieprz, 1/2 łyżeczki soli, zieloną część pora, natkę selera, pietruszki i marchewki.

Zalać zimną wodą, tak aby przykryła włoszczyznę i mięso.

Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Mięso wyjąć i odłożyć, można z niego zrobić pierogi, tort naleśnikowy, klops z mięsa gotowanego … .

Smak na zupę przecedzić.

Ziemniaki i włoszczyznę obrać. Ziemniaki i selera pokroić w kostkę, marchewkę, pora i pietruszkę w półplasterki.

Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.

Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić w skośne plasterki grubości około 0,5 cm.

Do gotującego się, przecedzonego smaku wrzucić włoszczyznę i gotować.

Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wsypać kaszę manną, zagotować.

Dodać białe szparagi.

Gotować około 2 minut.

Dodać zielone szparagi i zagotować.

Doprawić do smaku solą i cukrem.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz