poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pierogi z mięsem

  • 600 g mięsa z rosołu,
  • 3 cebule,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion,
  •  
  • Ciasto na pierogi:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Mięso zemleć.
Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły.
Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo.
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać z wody lub podsmażone.

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz