poniedziałek, 9 czerwca 2014

Spaghetti z truskawkami


  • 1 kg truskawek,
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g spaghetti – może być inny,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka miodu lipowego,
  • 1 garść listków mięty i melisy,
  • sól
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. 800 g pokroić na pół, resztę (najładniejsze) odłożyć.
Na patelni rozpuścić cukier, wrzucić truskawki i zagotować. Truskawki odcedzić i zmiksować. Płyn z truskawek gotować do zgęstnienia. Połączyć z serkiem mascarpone a następnie ze zmiksowanymi truskawkami. Doprawić do smaku miodem. Kilka listków ziół odłożyć, resztę rozdrobnić i wymieszać z sosem truskawkowym.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Na talerze wyłożyć 3/4 sosu. Do pozostałego na patelni sosu dodać makaron, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze z sosem. Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami mięty i melisy.
Ja użyłam buraczane spaghetti.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz