wtorek, 10 czerwca 2014

„Flavours of Portugal” - Esporão

Esporão to firma rodzinna. Założona została w 1973 roku przez Jose Roquette, a obecnie prowadzona przez jego syna João Roquette. Posiada prawie 4000 hektarów ziemi w Alentejo, oraz 400 hektarów północno-zachodnim regionie Douro. Jest jednym z największych producentów wina w tych regionach. Produkuje 10 milionów litrów wina rocznie, około 75% to wina czerwone. Wytwarza wina we wszystkich kategoriach cenowych od prostych win supermarketowych po wieloszczepowe długo starzone wina Private Selection.
 

Esporão wytwarza również oliwę. Koncentruje się na produkcji najwyższej jakości oliwy z oliwek, vergine i extra vergine.
Oliwy z oliwek Herdade do Esporão produkowane są wyłącznie w wyznaczonym regionie Moura. Obszar ten znany jest z wytwarzania najdoskonalszych oliw w regionie Alentejo. W ich produkcji stosowane są niemal wyłącznie lokalne odmiany oliwek, z najlepszych sadów oliwnych, a w szczególności Galega, Cordovil, Verdeal i Cobrançosa.
Aktualnie Esporão dysponuje 1400 hektarami produktywnego sadu oliwnego. Na obszarze 30% tych zasobów stosowane są metody tradycyjne, a 80 hektarów to gospodarstwo organiczne.
Na etykietach produktów widnieje charakterystyczna wieża z kaplicą. Pochodzi ona z przełomu XV i XVI wieku i znajduje się w historycznych granicach posiadłości.
Z myślą o przyszłości realizowany jest projekt badawczy - na powierzchni 20 akrów, uprawia się 188 odmian winorośli prowadząc na nich badania.

Z okazji, minionego już, tygodnia „Smaki Portugalii” - Flavours of Portugal” przyjechał do Polski między innymi Miguel Vaz, Szef Kuchni restauracji Herdade de Esporao
Na zaproszenie Manuela Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão.


Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe.

Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012.


Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec XV wieku portugalski żeglarz João Fernandes Lavrador powrócił z wyprawy do Nowego Świata z ładowniami pełnymi zasolonych ryb. Mimo upływu czasu wciąż nadawały się do spożycia. To był przełomowy moment wyznaczający nową epokę dla rybaków, kupców i kucharzy.” Od tego czasu Bacalhau króluje na portugalskich stołach. I nie ma się co dziwić, jest to naprawdę wyśmienita ryba. Do niego podano Esporão Private Selection White 2010 – stanowiło to idealne połączenie.

Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010.



Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tostyoraz pomarańczowo waniliowy krem brulee, ale o tym …. pomilczmy... 


Na zakończenie w kieliszkach pojawiły się dwa wina Esporão Private Selection 2008 oraz Herdade do Esporão Late Harvest Colheita Tardia. Były wyśmienite. Lancz był wspaniałą okazją chociaż krótkiego obcowania z portugalską kuchnia oraz wspaniałymi portugalskimi winami.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza