czwartek, 5 czerwca 2014

Tatar z tuńczyka

  • 250 g świeżego tuńczyka,
  • 1/2 dużego, winnego jabłka,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • skórka otarta z 1 limonki,
  • sok z limonki,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 250 g truskawek,
  • kilka listków melisy,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • sól

Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki.
Szalotki drobno posiekać.
Jabłko pokroić w drobną kostkę.
Truskawki pokroić w plasterki a następnie w paski. Odłożyć 2 truskawki do przybrania.
Większe liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości.
Na talerzu ułożyć truskawki.
Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać.
Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki.
Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać melisą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz