wtorek, 24 czerwca 2014

Jung & Lecker i my

W czasie gdy w Warszawie bawił Barack Obama, my ( Julita z Wrzącej Kuchni i ja) w całkiem niedalekiej odległości od hotelu, w którym mieszkali goście z USA, do wspólnego gotowania, pod okiem Oliwii Bernady, w restauracji Jung & Lecker  zaprosiłyśmy kilkoro blogerów ( Dotę, Anię, Annę i Pawła).

Oliwia jest Szefową kuchni w Jung & Lecker "Knajpie roku" 2013 w plebiscycie Gazety Wyborczej.
My gotowaliśmy w ogródku restauracji a nad głową krążyły helikoptery zabezpieczające wizytę. Chwilami śmieliśmy, że za chwilę pojawi się desant i z naszych stołów zniknie to co gotowaliśmy, ale nie w naszych brzuchach.
Menu, które przygotowała Oliwia było oparte na sezonowych produktach: młoda kapusta, truskawki, czereśnie, kurki, botwinka...




Wszystkie dania , które przygotowaliśmy opracowane zostały przez Oliwię, a Ona ma "fajne" wyczucie smaku. "Fajne" znaczy bardzo ciekawe podejście do łączenia smaków - ciekawe w sensie bardzo pozytywnym. Proste, czasem zaskakujące a efekty... warto spróbować.


Jednym z takich przepisów jest zupa krem z młodej kapusty - proste, łatwe i smaczne :)

  • 1/2 młodej kapusty,
  • 150g truskawek,
  • 75ml klarowanego masła,
  • 0,5l bulionu warzywnego,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • sok z agawy (może być cukier),
  • sól
Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać bulion (ja w domu użyłam bulionu z kaczki i też był dobry)  i gotować około 10 minut na niewielkim ogniu.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki.
Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą.
Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki.
kolejnym fajnym przepisem są
 


Kurki smażone z czereśniami i cząbrem górskim
  • 200g kurek,
  • 100g wydrylowanych czereśni,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 gałązki cząbru,
  • 75ml klarowanego masła,
  • sól,
  • pieprz, 


Cebulę pokroić w kostkę. Kurki oczyścić, umyć, osuszyć. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać kurki, dusić aż płyn się zredukuje. Dodać wydrylowane czereśnie, cząber górski, dodać sól i pieprz do smaku.



A czy wspominałam o słodkich bułeczkach, prosto  z pieca, które specjalnie dla nas przygotowała Oliwia?
Warsztaty na świeżym powietrzu mogły się odbyć dzięki sprzętowi z wypożyczalni Gastro Magic, która użyczyła nam odpowiedni sprzęt.











zastawa z

1 komentarz: