sobota, 21 czerwca 2014

Warsztaty z Kikkomanem i Tabasco


W piękny czerwcowy dzień miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach Grillowych z Grzegorzem Łapanowskim, którym patronował Kikkoman  i Tabasco .

 



Tabasco - sos paprykowy stworzony w 1868 r. przez Edmunda McIlheny’ego na wyspie Avery Island (USA) niemal niczym nie różni się od sosu TABASCO®, który produkowany jest dziś dokładnie w tym samym miejscu. O podtrzymywanie tej tradycji dbają już od pięciu pokoleń członkowie rodziny McIlhenny oraz ich pracownicy.
Jak jest produkowany sos Tabasco?
Podstawowa receptura, proces wyrobu i naturalne składniki (w pełni dojrzałe czerwone papryczki tabasco, ocet wysokiej jakości i trochę soli pozyskiwanej na Avery Island) pozostają w zasadzie niezmienione.
Masa paprykowa (miażdżone papryki z dodatkiem soli) używana do sporządzenia sosu TABASCO® Original Red dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach, zanim trafi do ostatecznej produkcji, jej barwa i aromat są osobiście sprawdzane przez członka rodziny McIlhenny. Następnie masa łączona jest z octem. Po czterech tygodniach sos jest gotowy do butelkowania.



Kikkoman. Sosy sojowe Kikkoman to produkty w pełni naturalne, powstające z niemodyfikowanej genetycznie soi. Ich produkcja przebiega zgodnie z tradycją: bez dodatków wspomagających zapach oraz smak. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji soi, ziaren pszenicy, wody i soli z drożdżami. W odróżnieniu do chińskich sosów sojowych dostępnych na polskim rynku nie zawierają żadnych dodatków chemicznych. Produkty Kikkoman od ponad 300 lat dostępne są dla klientów z całego świata.
Ale wróćmy do warsztatów :)
Spotkaliśmy się w Białobrzegach nad Zalewem Zegrzyńskim w Marinie Diana



Pierwszym punktem programu było wspólne gotowanie/grillowanie. Stworzyliśmy kilka wspaniałych dań, między innymi:
 


Tabbouleh z jagnięciną z grilla i jogurtem naturalnym
600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki)
seler naciowy
1 marchew
3 łodygi selera naciowego
garść pomidorków koktajlowych
1 ogórek szklarniowy
400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej)
pęczek natki pietruszki
1⁄2 pęczka kolendry
5-7 ząbków czosnku
1 cytryna
jogurt naturalny
TABASCO Original
sól i pieprz

Mieloną jagnięcinę dopraw połową pęczka posiekanej kolendry, 3-4 ząbkami rozgniecionego czosnku, obranego z łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą i pieprzem do smaku. Uformuj niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach. Upiecz na grillu węglowym, lub na patelni grillowej. W międzyczasie przygotuj tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyj. Obraną marchew pokrój w brunoise, czyli najpierw w tzw. zapałkę, a następnie w bardzo drobną kosteczkę. Podobnie z selerem naciowym. Ogórka obierz ze skóry, przekrój na pół, wydrąż gniazdo z pestkami i pokrój w grubą kostkę. Pomidory przekrój na pół. Pół pęczka kolendry i natki pietruszki drobno posiekaj. 2-3 ząbki czosnku drobno posiekaj i przetrzyj tak, jak uprzednio do jagnięciny. Dodaj wszystko do ugotowanej kaszy pęczak, dopraw do smaku oliwą, TABASCO® Original, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Serwuj tabbouleh, z łyżką jogurtu naturalnego, grillowanymi kotlecikami i świeżymi listkami kolendry. Możesz dodatkowo podać kilka plastrów grillowanej lub pieczonej papryki.
 


Chłodnik ogórkowy z przepiórczymi jajami i pieczonymi burakami
ok. 330ml jogurtu naturalnego
ok. 330ml maślanki naturalnej
ok. 330ml kefiru
1 ogórek szklarniowy
1 pęczek rzodkiewek
2 ząbki czosnku
jaja przepiórcze ugotowane na twardo
2 średnie buraki
3 łyżki oliwy
sos TABASCO Garlic
sól i pieprz
Umyte buraki piecz w piekarniku, aż będą miękkie, przez około 1godzinę. Upieczone, przestudzone, obierz ze skóry i posiekaj w równą, kosteczkę – jak na tatara. Ogórka umyj, obierz ze skórki za pomocą obieraczki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, zetrzyj na małych oczkach tarki. Ząbki czosnku rozgnieć, obierz z łupiny i drobno posiekaj, następnie brzegiem noża rozetrzyj na pastę. Nabiał połącz w jednej misce, dodaj przygotowane wcześniej ogórki, rzodkiewki, czosnek, oliwę, dopraw solą, kilkoma kroplami sosu Tabasco Garlic i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik najlepiej zostawić w lodówce na kilka godzin, aby się schłodził. Podawaj z ugotowanym na twardo przepiórczym jajem i tatarem z buraka.


Po pracy przyszedł czas na zabawę....
pogoda piękna, woda.... to i żaglówki i motorówka....
Wspaniały dzień, wspaniała zabawa, miłe spotkanie.....
aż chciałoby się takich więcej....









zdjęcia dzięki uprzejmości Kikkoman i TABASCO®.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz