sobota, 21 czerwca 2014

Tabbouleh z jagnięciną z grilla i jogurtem naturalnym

Danie przygotowane podczas warsztatów z Kikkomanem i Tabasco
  • 600g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki),
  • seler naciowy,
  • 1 marchew,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej),
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1⁄2 pęczka kolendry,
  • 5-7 ząbków czosnku,
  • 1 cytryna,
  • jogurt naturalny,
  • TABASCO Original,
  • sól,
  • pieprz 
Jagnięcinę wymieszać z  połową pęczka posiekanej kolendry, 3-4 ząbkami rozgniecionego czosnku, obranego z łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą i pieprzem. Mięso doprawić do smaku.  
 

Uformować niewielkie hamburgery, kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub jak shish kebab - na drewnianych szpatułkach. 


Upiec na grillu, lub na patelni grillowej. 
Tabbouleh: marchew, selera, ogórka i pomidorki umyć. Obraną marchew i selera naciowego pokroić w brunoise, czyli najpierw w tzw. zapałkę, a następnie w bardzo drobną kosteczkę. Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Pomidory przekroić na pół. Pół pęczka kolendry i natki pietruszki drobno posiekać 2-3 ząbki czosnku drobno posiekać i przetrzeć tak, jak uprzednio do jagnięciny. 
Dodać wszystko do ugotowanej kaszy pęczak, doprawić do smaku oliwą, TABASCO® Original, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Serwować tabbouleh, z łyżką jogurtu naturalnego, grillowanymi kotlecikami i świeżymi listkami kolendry.


pierwsze zdjęcie dzięki Kikkoman i TABASCO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz