czwartek, 27 maja 2021

Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków




Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków zapiekane z mozzarellą, szynką parmeńską, pesto z czosnku niedźwiedziego i pomidorkami koktajlowymi.




Placki przygotowaliśmy podczas warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek



które miały na celu promocję eko nabiału - masła i serów. 

Do przygotowania potraw używaliśmy eko masła extra i eko mozzarelli w wiórkach.


Były to pierwsze warsztaty, w których uczestniczyłam od czasu gdy zaczęła się pandemia. Dla mnie spotkanie z prowadzącym miało podwójny wymiar:

1 - warsztaty i wspólne gotowanie po długiej przewie,

2 – moje spisywanie przepisów w Internecie zaczęło się ponad osiem lat temu od warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i teraz pierwsze warsztaty po przerwie również z Tomkiem Jakubiakiem...

Warsztaty odbyły się 2 tygodnie temu, kiedy był jeszcze czosnek niedźwiedzi i na miejscu przygotowaliśmy pesto. Teraz musimy użyć pesto gotowe, dobrze jak mamy swoje zapasy.


  • Placki:

  • ½ szklanki mąki pszennej,

  • 2 średnie ugotowane ziemniaki,

  • 2 jajka,

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej,

  • tarta mozzarella - u nas eko mozzarella wiórki Polmlek,

  • kilka plastrów szynki parmeńskiej,

  • kilka listków bazylii,

  • masło do smażenia – u nas eko masło extra Polmlek,

  • pesto:

  • pół pęczka czosnku niedźwiedziego,

  • mała garść rukoli,

  • 50 ml oliwy,

  • 1 łyżka pestek słonecznika,

  • 1 cytryna,

  • łyżka ostrego sera typu bursztyn,

  • sól do smaku,

  • pieprz do smaku,

  • pomidorki:

  • gałązka pomidorków koktajlowych,

  • 1 mała ostra papryczka,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 cebula szalotka,

  • kilka listków bazylii.

  • natka pietruszki,

  • pieprz świeżo mielony

  • oliwa



Placki: ostudzone ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski.

Dodać mąkę, rozbełtane jajka, posiekaną bazylię, sól i pieprz świeżo mielony do smaku.

Dokładnie wymieszać.

Z masy formować w miarę płaskie placki.

Obtaczać w mące kukurydzianej.




Na rozgrzanym maśle smażyć placki na rumiano z obu stron.

Plastry szynki upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec aż otrzymamy chrupiące chipsy.

Pomidorki: szalotkę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Papryczkę i czosnek posiekać.

Do naczynia do zapiekania włożyć pomidory, posiekany czosnek, papryczkę i szalotkę. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

Szynkę upiec w piekarniku w 200 stopni na chipsy.

Usmażone placki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wiórkami mozzarelli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aż ser się stopi.



Podanie: na talerzu ułożyć placek, na nim trochę pesto, chipsy z szynki i pomidorki.

Oprószyć solą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz