Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków zapiekane z mozzarellą, szynką parmeńską, pesto z czosnku niedźwiedziego i pomidorkami koktajlowymi.
Placki przygotowaliśmy podczas warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek,
które miały na celu promocję eko nabiału - masła i serów.
Do przygotowania potraw używaliśmy eko masła extra i eko mozzarelli w wiórkach.
Były to pierwsze warsztaty, w których uczestniczyłam od czasu gdy zaczęła się pandemia. Dla mnie spotkanie z prowadzącym miało podwójny wymiar:
1 - warsztaty i wspólne gotowanie po długiej przewie,
2 – moje spisywanie przepisów w Internecie zaczęło się ponad osiem lat temu od warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i teraz pierwsze warsztaty po przerwie również z Tomkiem Jakubiakiem...
Warsztaty odbyły się 2 tygodnie temu, kiedy był jeszcze czosnek niedźwiedzi i na miejscu przygotowaliśmy pesto. Teraz musimy użyć pesto gotowe, dobrze jak mamy swoje zapasy.
Placki:
½ szklanki mąki pszennej,
2 średnie ugotowane ziemniaki,
2 jajka,
6 łyżek mąki kukurydzianej,
tarta mozzarella - u nas eko mozzarella wiórki Polmlek,
kilka plastrów szynki parmeńskiej,
kilka listków bazylii,
masło do smażenia – u nas eko masło extra Polmlek,
pesto:
pół pęczka czosnku niedźwiedziego,
mała garść rukoli,
50 ml oliwy,
1 łyżka pestek słonecznika,
1 cytryna,
łyżka ostrego sera typu bursztyn,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
pomidorki:
gałązka pomidorków koktajlowych,
1 mała ostra papryczka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula szalotka,
kilka listków bazylii.
natka pietruszki,
pieprz świeżo mielony
oliwa
Placki: ostudzone ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miski.
Dodać mąkę, rozbełtane jajka, posiekaną bazylię, sól i pieprz świeżo mielony do smaku.
Dokładnie wymieszać.
Z masy formować w miarę płaskie placki.
Obtaczać w mące kukurydzianej.
Na rozgrzanym maśle smażyć placki na rumiano z obu stron.
Plastry szynki upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec aż otrzymamy chrupiące chipsy.
Pomidorki: szalotkę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Papryczkę i czosnek posiekać.
Do naczynia do zapiekania włożyć pomidory, posiekany czosnek, papryczkę i szalotkę. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Szynkę upiec w piekarniku w 200 stopni na chipsy.
Usmażone placki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wiórkami mozzarelli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aż ser się stopi.
Podanie: na talerzu ułożyć placek, na nim trochę pesto, chipsy z szynki i pomidorki.
Oprószyć solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz