czwartek, 29 kwietnia 2021

Ser biały z ogórkiem i czosnkiem niedźwiedzim


Każdy, przynajmniej tak mi się wydaje, zna ser biały z ogórkiem i szczypiorkiem. Ja bardzo często robię taki serek, czasem dodaję rzodkiewkę.

W sezonie na czosnek niedźwiedzi, szczypiorek zastępuję właśnie czosnkiem niedźwiedzim.

Ser biały z ogórkiem i czosnkiem niedźwiedzim - przepis prosty, a radość z jedzenia ogromna.


  • 250 g sera białego półtłustego,

  • 2 ogórki – około 400 g,

  • garść liści czosnku niedźwiedziego – około 30 g,

  • sól,

  • 1 łyżka śmietany 18%,



Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach.

Oprószyć solą, wymieszać.

Odstawić na 20 minut.

Ser biały rozgnieść w miseczce.

Czosnek niedźwiedzi (oczywiście przebrany i umyty) drobno posiekać. Dodać do sera.

Ogórki odsączyć, przełożyć do sera.

Dodać śmietanę.

Wymieszać.



Odstawić na co najmniej 20 minut, aby się „przegryzł”.



talerze z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz