czwartek, 22 kwietnia 2021

Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami laskowymi


Czosnek niedźwiedzi - czosnek cygański lub cebula czarownic - roślina znana od wieków, przez lata zapomniana powoli wraca do naszej kuchni. I bardzo dobrze gdyż jest on bardzo zdrowy. Wytwarza niezwykle silne enzymy, powodujące odtrucie i wydalanie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, jak i wszelkich związków toksycznych. Jest rośliną zawierającą największe ilości aktywnych związków siarki, posiada ich siedem razy więcej niż czosnek naturalny. W środowisku naturalnym występuje głownie na południu Polski.

Jadalne są liście, kwiaty czosnku niedźwiedziego są trujące.


Dość popularne jest pesto z czosnku niedźwiedziego.

Pesto można przygotować z różnymi rodzajami orzechów.

Proponuję pesto z orzechami laskowymi i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.


  • 100g czosnku niedźwiedziego,

  • 50g startego parmezanu,

  • 50g orzechów laskowych,

  • 100 ml oleju z rzepaku tłoczony na zimno,

  • sok z cytryny do smaku,

  • sól do smaku,



Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.

Czosnek posiekać, wrzucić do miski malaksera.

Miksować.

Dodać ser i dalej miksować.

Następnie dodać orzechy, miksować.

Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę razem miksować.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.

Używać od razu, lub przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać 2 - 3 łyżeczkami oleju.

Przechowywać w lodówce.




talerze z 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza