piątek, 23 kwietnia 2021

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim



Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
, kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, piękne i pyszne zielone kluski z lekkim aromatem czosnku.


  • 1,3 kg obranych ziemniaków mączystych,

  • 80 g czosnku niedźwiedziego,

  • 2 jajka,

  • 440 g mąki pszennej,

  • sól,



Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować.

Odstawić do ostudzenia.

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć i osuszyć.

Pokroić.

Zmiksować z jajkami.

Ziemniaki przełożyć do miski, przelać do nich mieszaninę czosnku z jajkami, wsypać mąkę i łyżeczkę soli.

Szybko zagnieść ciasto. Nie ugniatać długo, ziemniaki nie lubią długiego ugniatania.

Ciasto podzielić na części, z każdej formować wałeczki grubości około 1,5-2 cm, podsypując mąką, następnie spłaszczać je lekko nożem i kroić pod skosem na kawałki grubości około 1 cm.

Partiami wrzucać do wrzącej osolonej wody. Zamieszać ją, przykryć pokrywką, gdy się zagotują wyjmować łyżką cedzakową.



Podawać polane masłem jako samodzielne danie, lub jako dodatek.



talerze z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz