piątek, 16 kwietnia 2021

Krem hiszpański


Krem hiszpański, deser pamiętający czasy PRL-u.

Proste i dostępne składniki, łatwość przygotowania zapewniły kremowi sporą popularność. Nie tak dużą jak krem sułtański, ale na brak fanów nie narzekał.

Trochę w nim namieszałam. Zamiast konfitury użyłam wiśni z nalewki. Zamiast likieru maraskino (maraschino) użyłam nalewki z czeremchy.

Proporcje na dwie porcje.



  • 250 ml śmietany kremówki;

  • 2,5 łyżeczki cukru pudru,

  • 2 łyżki wiśni z nalewki,

  • kilka bez (ja użyłam 4 bezy i garść małych bezików),

  • 30 ml nalewki z czeremchy,




Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.

Na dnie pucharka ułożyć wiśnie, na nich bezę.

Na bezach ułożyć śmietanę.

Na niej wiśnie i bezy.

Przykryć śmietaną.

Udekorować wiśniami i bezami.

Polać nalewką.



pucharek  z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz