środa, 28 kwietnia 2021

Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim


Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim, zupa ziemniaczana z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego.



  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 500 g obranych ziemniaków,

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,

  • 80 g czosnku niedźwiedziego,

  • sól,

  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,

  • 2 łyżki masła lub oleju




Cebulę pokroić w półplasterki wrzucić do garnka. Poddusić na tłuszczu, nie rumienić.

Dodać rozgnieciony ząbek czosnku.

Chwilę razem dusić.

Dodać pokrojone ziemniaki, wlać bulion i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Dodać pokrojone liście czosnku niedźwiedziego.

Zagotować.

Przetrzeć przez sito.

Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

Podałam z prażonymi solonymi pestkami słonecznika.



talerze z 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz