poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Pizza z pieczarkami


Pizza z pieczarkami, pizza rodem z PRL-u.

Dzisiaj nazwalibyśmy ją zapiekanką, kiedyś była to pizza. Była bardzo popularna, pieczono podobną w większości polskich domów.

Inna była nieznana, albo bardzo mało znana.

Pamiętam pierwszą, no może jedną z pierwszych pizz sprzedawanych w Warszawie, w „pizzerii” na Nowomiejskiej. Pieczona była na gofrach! Na wypieczonych gofrach układano farsz i zapiekano.

W tym samym czasie w Lublinie, w pizzerii „Piccolo” przy Alejach Racławickich, przy Ogrodzie Saskim, jadłam pierwszą „prawdziwą” pizzę. Pieczono ją w piecach, a ponieważ w piecu mieściło się tylko kilka sztuk, kolejki były naprawdę długie, ale warto było poczekać 😊

Przygotowałam ciasto z suchych drożdży, oczywiście mogą być świeże drożdże.



  • Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,

  • 4 g suchych drożdży,

  • 1 łyżka mleka,

  • 120 ml ciepłej wody,

  • 3 łyżki oliwy lub oleju,

  • 1 żółtko,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,


  • farsz:

  • 750 g pieczarek,

  • 1 duża cebula,

  • 1 pełna łyżka masła,

  • sól,

  • świeżo zmielony pieprz,


  • 1,5 łyżki bułki tartej,


  • 2 jajka,

  • 100 g ostrego tartego sera,



Ciasto: do miseczki z drożdżami wlać mleko i wodę, dodać szczyptę cukru i odstawić na około 3 minuty.

Wymieszać mąkę z drożdżami, żółtkiem, solą i gałką muszkatołową. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Farsz: pieczarki obrać, pokroić w plasterki.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Włożyć cebulę i pieczarki do garnka i dusić pod przykryciem, gdy puszczą sok, odkryć, doprawić solą i pieprzem.

Dusić do odparowania soku.

Dodać masło, przesmażyć razem.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wyłożyć nim formę do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 20x 28 cm, może być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarowanej tłuszczem, tworząc podwyższone brzegi.



Ciasto posypać bułką tartą. 



Na bułce ułożyć farsz.



Jajka wymieszać z tartym serem, mieszaniną polać pieczarki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz