wtorek, 13 kwietnia 2021

Zalewajka


Zalewajka „wiejska zupa” z centralnej Polski, której głównymi składnikami są ziemniaki i żur.


  • 4 – 5 ziemniaków,

  • garść suszonych grzybów,

  • 1- 2 ząbki czosnku,

  • kawałek wędzonki – u mnie skóry z wędzonej szynki,

  • 500 ml żuru,

  • liść laurowy,

  • cebula,

  • kilka ziaren pieprzu,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 500 ml śmietany 18%,

  • 200 g boczku wędzonego surowego,

  • sól,




Do garnka wrzucić grzyby i wędzonkę, dodać przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz), czosnek i cebulę.

Zalać wodą i gotować, aż grzyby i cebula będą miękkie.

Kartofle umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Wrzucić kartofle do zupy.

Lekko posolić.

Gotować, aż będą miękkie.

Wyjąć cebulę i przyprawy.

Wlać żur.

Zagotować.

Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać.

Wlać śmietanę do zupy i zagotować.

Doprawić do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz