Gulasz wieprzowy z grzybami suszonymi.
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka), 
- mąka do oprószenia mięsa, 
- 2 - 3 cebule, 
- 2 – 3 ząbki czosnku, 
- gałązka rozmarynu, 
- 2 owoce jałowca, 
- 30 - 40 g suszonych grzybów, 
- sól, 
- cukier, 
- pieprz, 
- 250 ml bulionu, 
- tłuszcz do smażenia, 
- łyżeczka soku z cytryny, 
Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Oprószyć mąką.
Cebule pokroić w półplasterki.
Przesmażyć mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
Mięso przełożyć do garnka o grubym dnie.
Na patelnię wrzucić cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać szczyptę soli i cukru, dusić aż będzie szklista. Dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze chwilę razem dusić.
Cebulę przełożyć do garnka z mięsem.
Wlać bulion i tyle wody, aby mięso było przykryte.
Dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec, wsypać pokruszone grzyby i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby wlać trochę wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Podałam z pęczakiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz