czwartek, 1 kwietnia 2021

Naleśniki ziemniaczane


Delikatne naleśniki z ciasta z gotowanych ziemniaków.


Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.

Ostudzić.

Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Zmielone w maszynce do mięsa będą zbyt zbite.

Do miski z ziemniakami wsypać mąkę, dodać jajka i wlać mleko.

Dokładnie wymieszać.

Doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową.

Smażyć naleśniki.

Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni, można pomóc sobie łopatką. Ciasto nie rozlewa się tak ładnie po patelni jak przy zwykłych naleśników.

Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu.



Usmażone naleśniki zwijać w rulony i podawać najlepiej z sosem z suszonych grzybów.



Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej je przewracać, czy podrzucać.

Z podanej ilości powinno wyjść około 12-14 naleśników o średnicy około 23 cm.


  • 600 g obranych ziemniaków,

  • 4 jajka,

  • 160 g mąki pszennej,

  • 500 ml mleka,

  • sól,

  • gałka muszkatołowa,

  • tłuszcz do smażenia,



talerze z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz