środa, 31 marca 2021

Sos tatarski II


Sos tatarski - wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu. Klasyczny sos tatarski to sos majonezowy z musztardą, kaparami, korniszonami i grzybkami w occie.

Dzisiaj proponuję sos tatarski z PRL-u.

Sos na bazie majonezu z gotowanych żółtek.



  • 4 jajka,

  • 1 łyżka musztardy,

  • sok 1/2 z cytryny,

  • sól,

  • cukier,

  • 200 – 250 ml oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy),

  • 1 łyżeczka chrzanu,

  • 1 – 2 ząbki czosnku,

  • 2 ogórki konserwowe,

  • 60 g grzybków marynowanych,

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,




Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimną wodą.

Białka pokroić w kostkę.

Grzybki posiekać.

Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Jajka obrać.

Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.

Żółtka przetrzeć przez sito.

Utrzeć z musztardą, solą, cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę (przyprawy dodajemy do smaku).

Dalej ucierając wlewać powoli małym strumieniem olej.

Sos wymieszać z chrzanem, posiekanymi grzybkami, drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem.

Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.

Podałam z szynką konserwową, rarytasem w czasach PRL-u.



talerz z 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza