niedziela, 14 marca 2021

Jajka pod pierzynka – sałatka z jajek z chrzanem




Jajka pod pierzynką lub sałatka z jajek z chrzanem, to zależy od tego czy jajka pokroimy w kostkę, czy przekroimy na pół i otulimy pierzynką, czyli przykryjemy sałatką.


  • 5 – 6 jajek,

  • 200 ml gęstej śmietany 18%,

  • 1 jabłko,

  • 2 łyżeczki chrzanu,

  • sól,

  • cukier,

  • sok z cytryny,


Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimna wodą.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Śmietanę wymieszać z tartym jabłkiem i chrzanem.

Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Jajka obrać.




Jajka pokroić na połówki, ułożyć na talerzu 



i obłożyć sałatką.



Można też jajka pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką. Można posypać posiekanym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz