poniedziałek, 29 marca 2021

Mazurek z czekoladową krówką


Mazurek z czekoladową krówką, z migdałami, na kruchym spodzie.

Z podanej proporcji ciasta upieczemy dwa kruche spody o wymiarach 25x16 centymetrów.

Natomiast polewa, tytułowa krówka jest na jeden blat.

Drugi blat można wykorzystać do innego mazurka.



Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 0,5 cm.

U mnie dwa blaty o wymiarach 25x16 cm.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

Polewa: migdały podprażyć na suchej patelni. Do garnka wlać mleko i włożyć masło, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masło się roztopi, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodać migdały i wymieszać.



Ciasto posmarować podgrzaną marmoladą, a następnie rozsmarować na nim krem/polewę.





  • Ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki,

  • 3 żółtka,

  • 200 g zimnego masła,

  • 100 g cukru pudru,

  • 2 łyżki kwaśnej marmolady,

  • polewa:

  • 50 g masła,

  • 300 g skondensowanego słodzonego mleka,

  • 200 g czekolady deserowej,

  • 100 g posiekanych migdałów,



talerz z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz