sobota, 13 marca 2021

Kaczka duszona z suszonymi śliwkami


Kaczka duszona z suszonymi śliwkami według przepisu z książki Nowoczesna kuchnia domowa pod redakcją prof. Emila Wyrobka, z 1930 roku. 

Kaczkę można również przygotować ze świeżymi śliwkami. Należy użyć pół kilograma świeżych śliwek. Świeże śliwki (przekrojone na pół i wypestkowane) należy dodać pod koniec duszenia kaczki. 



  • Kaczka,

  • 250 g suszonych śliwek (u mnie śliwki suszone wędzone),

  • 150 g masła (ja użyłam 50 g),

  • cynamon,

  • cukier (u mnie płaska łyżka),

  • sól,




Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper.

Podzielić na cztery części.

Natrzeć solą.

Obsmażyć na rumiano na maśle.

Obsmażoną kaczkę oprószyć cynamonem.

Przełożyć do garnka z grubym dnem.

Dodać pokrojone śliwki, wsypać cukier, wlać 400 ml wody.

Kaczkę dusić pod przykryciem do miękkości.

W razie potrzeby doprawić do smaku solą i cukrem.



Podałam z topinamburem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz