czwartek, 25 marca 2021

Krem z sera a`la pascha


Pyszny krem z białego z sera z bakaliami, sernik na zimno. Można podać go również na wielkanocny stół zamiast paschy.


Pascha to tradycyjna potrawa (deser) wielkanocna pochodzenia rosyjskiego. W Polsce podawana przeważnie w rejonach wschodnich.



  • 500 g sera białego półtłustego,

  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%,

  • 3 łyżki cukru,

  • cukier waniliowy,

  • 10 g żelatyny,

  • 100 g płatków migdałów,

  • 100 g rodzynków,

  • 2 – 3 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze,





Płatki migdałów lekko zrumienić na suchej patelni.

Rodzynki wymieszać z płatkami migdałów i skórką pomarańczową.

Biały ser zmiksować ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym.

Żelatynę wsypać do miseczki, wlać 4 łyżki ciepłej wody. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy żelatyna się rozpuści, wlać do zmiksowanej masy.

Masę serową wymieszać z bakaliami.

Formę do kremu przelać zimną wodą.

Przełożyć masę do formy i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Aby wyjąć krem z formy, należy zanurzyć ją na chwilę we wrzącej wodzie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz