niedziela, 21 marca 2021

Jajka faszerowane na ciepło, zapiekane jajka faszerowane


Jajka faszerowane na ciepło, czyli zapiekane jajka faszerowane, pomysł na śniadanie, lekką przekąskę lub danie obiadowe jeżeli podamy z surówką i ziemniakami.


  • Farsz:

  • 6 jajek,

  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • sól,

  • 200 g pieczarek,

  • 3 łyżki masła,

  • sos:

  • 370 ml mleka,

  • 30 g mąki pszennej,

  • 30 g masła,

  • 70 g sera żółtego świeżo startego (tylżycki),


Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimna wodą.

Pieczarki oczyścić i drobno pokroić.

Poddusić na 2 łyżkach masła.

Jajka obrać.

Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, uważając, aby nie zniszczyć białka.

Żółtka dokładnie rozgnieść.

Wymieszać podduszone pieczarki z rozgniecionymi żółtkami, natką pietruszki i bułką tartą.

Dokładnie wymieszać doprawiając solą.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.



Napełniać białka farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.

Wymieszać z 50 g sera, doprawić solą.

Sos wyłożyć na jajka.



Posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, do zrumienienia.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza