Jajka faszerowane na ciepło, czyli zapiekane jajka faszerowane, pomysł na śniadanie, lekką przekąskę lub danie obiadowe jeżeli podamy z surówką i ziemniakami.
Farsz:
6 jajek,
3 łyżki siekanej natki pietruszki,
2 łyżki bułki tartej,
sól,
200 g pieczarek,
3 łyżki masła,
sos:
370 ml mleka,
30 g mąki pszennej,
30 g masła,
70 g sera żółtego świeżo startego (tylżycki),
Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimna wodą.
Pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
Poddusić na 2 łyżkach masła.
Jajka obrać.
Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, uważając, aby nie zniszczyć białka.
Żółtka dokładnie rozgnieść.
Wymieszać podduszone pieczarki z rozgniecionymi żółtkami, natką pietruszki i bułką tartą.
Dokładnie wymieszać doprawiając solą.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Napełniać białka farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Wymieszać z 50 g sera, doprawić solą.
Sos wyłożyć na jajka.
Posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz