środa, 3 marca 2021

Kluski ziemniaczane z grzybami, kluski gdańskie


Kluski ziemniaczane, z gotowanych ziemniaków z nadzieniem grzybowym.

Podobno przepis na nie pochodzi z nieistniejącej już, PRL-owskiej, legendarnej restauracji „Cristal” w Gdańsku.

Restauracja Cristal była nowoczesna, elegancka i oferowała wykwintną kuchnię.

Kluski, pod nazwą kluski gdańskie podawane były jako danie regionalne.

W oryginale nadzienie grzybowe do klusek było bezmięsne, a podawano je polane stopioną słoniną.

Ja proponuję do nadzienia dodać boczek wędzony, ale to w wersji dla mięsożerców.

Z podanej proporcji wychodzi około 30 klusek.




  • Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych,

  • 350 g mąki ziemniaczanej,

  • 1 jajko,

  • sól,


  • nadzienie:

  • 30 g suszonych grzybów,

  • 150 g boczku wędzonego,

  • 50 g cebuli,

  • 50 g suchej bułki,

  • sól,

  • pieprz świeżo zmielony,



Ciasto: ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.

Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować.

Ostudzić.

Farsz: bułkę namoczyć w ciepłej wodzie.

Cebulę pokroić w półplasterki.

Boczek pokroić w drobną kostkę lub zapałki.

Boczek podsmażyć na patelni, dodać tłuszcz i cebulę. Cebulę chwile przesmażyć razem z boczkiem, a następnie dodać pokruszone grzyby.

Smażyć chwilę razem, wlać 200 ml wody i dusić, aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje.

Bułkę odcisnąć i rozdrobnić. Wymieszać z cebulą i grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: Ziemniaki obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę.

Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, rozbełtane jajka i sól (sól dodajemy do smaku).

Zagnieść ciasto, ale zrobić to szybko bez zbędnego ugniatania, bo ciasto ziemniaczane tego bardzo nie lubi.

Ciasto i farsz podzielić na około 30 porcji.



Rozpłaszczać porcję ciasta, nakładać porcję farszu i formować kluski.

Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować, od zagotowania, około 4 minuty.



Podawać polane masłem, lub tak jak w oryginale polane stopioną słoniną.



talerz z 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza