Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią.
Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka.
Przedstawiam przepis na mazurek migdałowy z miodem.
Ciasto:
100 g miękkiego masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy),
3 jajka,
200 g mąki żytniej razowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
50 g mielonych migdałów,
120 g rodzynków,
1/2 łyżeczki do kawy soli,
masa migdałowa:
100 g płatków migdałowych,
100 g posiekanych migdałów,
100 g cukru,
80 g miodu,
2 łyżki śmietany 30%,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy,
Ciasto: rodzynki zalać gorącą wodą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową.
Masło utrzeć na śmietanę, dodawać cukier, a następnie jajka.
Pod koniec ucierania dodać wanilię, roztopiony miód i sól.
Rodzynki odcedzić i lekko osuszyć.
Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę i dalej ucierać.
Następnie dodać rodzynki i wymieszać.
Formę do pieczenia (u mnie 21x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Masa migdałowa: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta, do garnka wsypać cukier, dodać miód, wlać śmietanę i zagotować. Wsypać migdały, dodać wanilię, wymieszać i zagotować.
Ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim masę migdałową.
Wstawić do piekarnika na 15 minut, migdały powinny się przyrumienić.
Zapowiada się świetnie :) Migdały, rodzynki - to nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuń