piątek, 19 marca 2021

Mazurek migdałowy z miodem


Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią.

Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka.

Przedstawiam przepis na mazurek migdałowy z miodem.


  • Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła,

  • 3 łyżki cukru,

  • 2 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy),

  • 3 jajka,

  • 200 g mąki żytniej razowej,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • 50 g mielonych migdałów,

  • 120 g rodzynków,

  • 1/2 łyżeczki do kawy soli,

  • masa migdałowa:

  • 100 g płatków migdałowych,

  • 100 g posiekanych migdałów,

  • 100 g cukru,

  • 80 g miodu,

  • 2 łyżki śmietany 30%,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier waniliowy,





Ciasto: rodzynki zalać gorącą wodą.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową.

Masło utrzeć na śmietanę, dodawać cukier, a następnie jajka.

Pod koniec ucierania dodać wanilię, roztopiony miód i sól.

Rodzynki odcedzić i lekko osuszyć.

Do masy maślano – jajecznej dodać mąkę i dalej ucierać.

Następnie dodać rodzynki i wymieszać.

Formę do pieczenia (u mnie 21x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

Masa migdałowa: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta, do garnka wsypać cukier, dodać miód, wlać śmietanę i zagotować. Wsypać migdały, dodać wanilię, wymieszać i zagotować.

Ciasto wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nim masę migdałową.

Wstawić do piekarnika na 15 minut, migdały powinny się przyrumienić.





1 komentarz:

  1. Zapowiada się świetnie :) Migdały, rodzynki - to nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń