wtorek, 23 marca 2021

Ucierana kolorowa babka



Babka kolorowa, babka ucierana na oleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące

  • 5 jajek,
  • 340 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 200 g cukru pudru,
  • 160 g (3/4 szklanki) oleju,
  • szklanka wody,
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
  • kisiel cytrynowy,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • kisiel truskawkowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do wysypania formy.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wodę wlać do oleju i wymieszać.
Żółtka utrzeć na pulchną masę.
Dalej ucierając dodawać na przemian wodę z olejem i mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Podzielić ciasto na trzy części.
1. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać.


Przełożyć do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej bułką tartą).
2. Do drugiej części ciasta wsypać kisiel cytrynowy i skórkę cytrynową, wymieszać.
Ciasto wylać na ciasto kakaowe.
3. Do trzeciej części ciasta dodać kisiel truskawkowy i wymieszać.
Masę wylać na ciasto cytrynowe.


Można patyczkiem do szaszłyków, czy nożem troszkę wymieszać ciasto w formie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 60 -70 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz