niedziela, 28 lutego 2021

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami


Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami.

W przepisie użyłam grzybów suszonych mielonych jako przyprawy. Zdobycie tej przyprawy nie jest trudne, wystarczy zmiksować suszone grzyby.



  • 600 - 700 g polędwiczki wieprzowej,

  • sól,

  • 1 łyżka suszonych zmielonych grzybów (u mnie kanie),

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • kilka gałązek tymianku,

  • 300 ml śmietany kremówki 30 – 36%,

  • 400 g kurek mrożonych (w sezonie świeżych),

  • masło do smażenia,

  • cukier,


Kurki rozmrozić.

Polędwiczki oczyścić z błon. Pokroić w kawałki około 8 cm.

Oprószyć solą i suszonymi grzybami.

Następnie lekko oprószyć mąką.

Cebule pokroić w cienkie półplasterki.

Wrzucić cebulę na patelnię z masłem, chwilę przesmażyć.

Dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę cukru, rozgnieciony czosnek i tymianek. Dusić, aż cebula będzie miękka.

Przełożyć do garnka z grubym dnem, lub na głęboką patelnię.

Polędwiczki zrumienić na maśle.

Przełożyć do cebuli.

Następnie na patelni po polędwiczkach podsmażyć kurki.

Kurki przełożyć do mięsa. Dusić około 10 – 15 minut.

Wlać śmietanę i zagrzać. Nie gotować.




talerz z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz