poniedziałek, 22 lutego 2021

Pulpety duszone w warzywach


  • 500 g wieprzowiny (łopatka),

  • 1 sucha bułka (kajzerka),

  • 2 jajka,

  • sól,

  • pieprz świeżo zmielony,

  • mąka do oprószenia pulpetów,

  • 3 – 4 marchewki,

  • 1 pietruszka,

  • kawałek selera,

  • 1 cebula,

  • 2 – 3 ząbki czosnku,

  • kilka ziaren pieprzu,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • listek laurowy,

  • tłuszcz do smażenia (masło, olej),

  • 150 ml bulionu




Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku.

Namoczoną bułkę odcisnąć.

Mięso zemleć razem z bułką.

Dodać rozbełtane jajka.

Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem.

Oprószyć mąką.

Cebulę pokroić w piórka (cebulę przekroić wzdłuż na pół, a następnie połówki kroić wzdłuż w plasterki).

Warzywa pokroić w zapałki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Na patelni podsmażyć cebulę.

Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.

Następnie podsmażyć marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać rozgnieciony czosnek. Przesmażyć.

Warzywa przełożyć do cebuli.

Pulpety podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.

Przełożyć do warzyw.

Dodać pieprz, ziele angielskie, tymianek i listek laurowy.

Wlać 100 – 150 ml wody lub bulionu.

Dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Można zagęścić łyżką mąki.


Można podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza