czwartek, 25 lutego 2021

Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą


Zapiekanka ziemniaczana z wędzona rybą, z wędzoną makrelą.


  • 1 kg obranych ziemniaków,

  • 180 ml mleka,

  • 2 jajka,

  • gałka muszkatołowa,

  • masło,

  • 200 g oczyszczonej z ości wędzonej makreli,

  • 1 cebula,

  • sól,

  • bułka tarta,




Rybę posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na 1 łyżce masła.

Przestudzoną cebulę wymieszać z rybą.

Jajka rozbełtać, wymieszać z mlekiem.

Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować.

Do ziemniaków wlać mleko z jajkami, dodać 2 łyżki masła i ubić tłuczkiem do ziemniaków.

Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Połową masy ziemniaczanej wyłożyć dno formy.

Na niej ułożyć rybę.

Przykryć drugą częścią ziemniaków.

Posmarować łyżką roztopionego masła.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 – 40 minut.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza