czwartek, 18 lutego 2021

Babka kartoflana na drożdżach



Babka kartoflana na drożdżach, babka ziemniaczana, ale nie taka klasyczna babka ziemniaczana z samych kartofli z cebulą duszoną i boczkiem, lub mięsem.

Tu do surowych startych ziemniaków dodaje się mąkę i drożdże.

Jest na pewno daniem lżejszym od klasycznej babki ziemniaczanej.

Przepis z książki z lat trzydziestych ubiegłego wieku. Tytuł niestety nie znany, brak okładki. Prawdopodobnie jest to książka wydana przez fabrykę proszku do pieczenia Dr. Oetkera, reklamująca produkty firmy, w tym przypadku suche drożdże.

W książkach i broszurach reklamowych były zamieszczane proste przepisy, do przygotowania których należało użyć produkty firmy.




  • 1 kg obranych surowych kartofli,

  • 420 g mąki pszennej tortowej,

  • 3 jajka,

  • 1,5 płaskiej łyżki soli,

  • 170 ml mleka,

  • 17 g suchych drożdży,

  • 1 łyżka masła lub smalcu,

  • bułka tarta do wysypania formy




Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.

Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka minut odstawić.

Do kartofli dodać mąkę, rozbełtane jajka, wlać mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sól i wymieszać.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.

Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.

Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.

Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.

Podałam z sosem z kurkami.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza