czwartek, 29 września 2016

Babka ziemniaczana - kugiel, gugel,



Babka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce.
Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel, które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi:
na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana;
na Śląsku i Mazurach to kartoflak;
pyrczok w Wielkopolsce;
na Pałukach i części Wielkopolski bambrzok; 
rejbak na Kurpiach;
dla Lwowiaków to bulbynek...
Oczywiście dania różnią się troszkę między sobą. Przede wszystkim w oryginalnej wersji żydowskiej nie ma boczku, są tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje.
W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku.
Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :).
Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 

  • 2 kg ziemniaków mączystych,
  • 200 g cebuli,
  • 200 g boczku wędzonego parzonego,
  • 2 - 3 jajka (ja użyłam 2),
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub majeranku,
  • tłuszcz – najlepiej gęsi,
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej, można zetrzeć w sokowirówce), odsączyć.
Odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Boczek podsmażyć wytapiając tłuszcz, ale uważając aby nie zrobiły się twarde skwarki. Dodać cebulę i dusić do miękkości.
Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem i jajka. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny.
Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano ze śmietaną lub sosem grzybowym.

Piekłam w formie o średnicy 20 cm.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza