sobota, 10 września 2016

Zupa krem z kukurydzy


  • 3 kolby kukurydzy,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 ostrej papryczki,
  • 3 małe gałązki tymianku,
  • 2 żółtka,
  • masło
Kolby kukurydzy, oczyścić.
Posmarować oliwą. Położyć na rozgrzanym ruszcie.
Grillować około 20 minut co jakiś czas smarując oliwą.
Obciąć ziarna z kolb (ustawić kolbę pionowo i ostrym nożem odcinać ziarna). Odłożyć 2-3 łyżki ziaren.
Cebule pokroić w półplasterki.
W garnku z grubym dnem podsmażyć cebulę, dodać posiekany czosnek, pokrojoną papryczkę, tymianek oraz kukurydzę. Wlać 500 ml wody. Gotować do miękkości pod przykryciem.
Całość zmiksować i przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku szczyptą cukru i solą. Gdy zupa okaże się zbyt gęsta, można dolać trochę wody i zagotować.
70 g miękkiego masła rozetrzeć z żółtkami, dodać trochę gorącej zupy, wymieszać, następnie całość przelać do gorącej zupy. Mieszając zagotować.
Podawać, z odłożonymi wcześniej, ziarnami kukurydzy.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza