czwartek, 8 września 2016

Ogórki kiszone żurkiem




Ogórki kiszone z żurkiem na pewno szybciej się ukiszą, niż kiszone tradycyjnym sposobem.
Przygotowuje się je podobnie jak zwykłe ogórki, dodaje się tylko żurek pół na pół z wodą.
Zamiast żurku można dać barszcz biały.

  • 1 kg ogórków gruntowych (kiszeniaków),
  • 3 baldachimy kopru,
  • 1/2 niedużej główki czosnku,
  • kawałek chrzanu,
  • 1/2 l żurku (taki z butelki),
  • 1 l przegotowanej ciepłej wody,
  • 2 łyżki soli,
Ogórki umyć.
Układać w słoju przekładając koprem, chrzanem i ząbkami czosnku.
W ciepłej wodzie rozpuścić sól, wymieszać z żurkiem.
Zalać ogórki wodą z żurkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz