poniedziałek, 19 września 2016

Puree z kukurydzy


Kukurydza to nie tylko kolby czy ziarna z puszce. Kukurydza świetnie nada się do puree w połączeniu z ziemniakami.

  • 3-4 kolby kukurydzy – około 500 g ziaren*
  • 600 g ziemniaków mączystych,
  • 120 g masła,
  • sól,
  • cukier


Ziarna odciąć od od kolby, wrzucić do garnka, dodać 100 g masła, szczyptę cukru i soli, zalać gorącą wodą.
Wody tyle, aby ledwo przykryć kukurydzę. Gotować pod przykryciem 15 minut.
Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić, odparować i przetrzeć przez sito.
Połączyć ziemniaki z kukurydzą, dokładnie wymieszać. Mieszając zagotować dodając resztę masła. Doprawić solą do smaku.
Podałam z szynką pieczoną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz