wtorek, 2 lutego 2021

Kartoflana babka


Kartoflana babka, babka ziemniaczana, ale nie taka klasyczna babka ziemniaczana z samych kartofli z cebulą duszoną i boczkiem, lub mięsem.

Tu do surowych startych ziemniaków dodaje się mąki: pszenną i gryczaną, oraz proszek do pieczenia.

Jest na pewno daniem lżejszym od klasycznej babki ziemniaczanej.

Przepis z książki z lat trzydziestych ubiegłego wieku. Tytuł niestety nie znany, brak okładki. Prawdopodobnie jest to książka wydana przez fabrykę proszku do pieczenia Dr. Oetkera, reklamująca produkty firmy.

W książkach i broszurach reklamowych były zamieszczane proste przepisy, do przygotowania których należało użyć produkty firmy.



  • 1 kg obranych surowych kartofli,

  • 170 g mąki gryczanej,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 3 jajka,

  • 1,5 płaskiej łyżki soli,

  • 170 ml mleka,

  • 15 g proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka masła lub smalcu




Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.

Do kartofli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rozbełtane jajka, sól, wlać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.

Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.

Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.

Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.



Podałam z sosem z suszonych grzybów.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza