piątek, 5 lutego 2021

Cannoli


Cannoli włoskie, sycylijskie ciasteczka, rurki nadziewane kremem z sera ricotta.

Oryginalnie do przygotowania ciasta na cannoli używa się smalcu, niektórzy zamiast smalcu dodają do ciasta masło.


  • Ciasto:

  • 30 g miękkiego smalcu,

  • 1 żółtko,

  • 50 g cukru pudru,

  • 60 ml marsali,

  • 1 łyżka ekstraktu wanilii,

  • 1 łyżeczka kakao,

  • 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu,

  • 3 g soli,

  • 250 gram mąki '0,

  • 1 białko,


  • krem:

  • 750 g sera ricotta,

  • 210 g cukru pudru,

  • 1 łyżka ekstraktu wanilii,

  • skórka otarta z 1 cytryny,

  • 1-1,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,

  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady,

  • szczypta soli,


  • 2 garście posiekanych orzechów pistacjowych,

  • cukier puder do posypania rurek,

  • 3/4 kg smalcu,

  • 2 łyżki rumu,

  • metalowe rurki do smażenia cannoli.



Krem: krem przygotować kilka godzin przed przyrządzeniem rurek.

Ricottę utrzeć z cukrem pudrem.

Doprawić do smaku wanilią, skórką otartą z cytryny i szczyptą soli.

Dodać skórkę pomarańczową i czekoladę.

Dokładnie wymieszać.

Krem odstawić na kilka godzin do lodówki.


Ciasto: utrzeć smalec.

Dodać do niego żółtko i cukier puder.

Do utartej masy dodać wanilię, marsalę, skórkę cytrynową, kakao i cynamon.



Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto owinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę.

Ciasto cienko rozwałkować.

Wycinać z niego prostokąty lub owalne kształty.

Rozgrzać smalec z rumem w głębokim garnku (rurki muszą się całkowicie zanurzać).

Rurki zanurzyć w tłuszczu.


Ostudzone rurki owijać ciastem.

Końce ciasta zlepiać białkiem.

Rurki owinięte ciastem zanurzać w w rozgrzanym smalcu i smażyć, aż się zrumienią.

Podczas smażenia, gdy ciastka wypłyną wyjmować metalowe rurki. Następnie dosmażyć ciastka.

Wyjmować usmażone ciastka na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.

Odstawić do ostudzenia.



Rurki napełnić kremem.

Posypać cukrem pudrem.

Krem na końcach rurek posypać posiekanymi pistacjami.

Rurki wypełniamy kremem tuż przed podaniem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza