niedziela, 16 września 2012

Barolo & Friends – część IV - Wina Piemontu cz. III


Barbera to szczep winorośli, który ma długą tradycję upraw. Obecnie dziś we Włoszech wino Barbera stanowi, ponad połowę całej produkcji win czerwonych regionu Piemont. Wina wytwarzane z tego szczepu dają bardzo intensywną czerwoną barwę, wyrafinowane w bukiecie i oddające dużo alkoholu. W kuchni obecnie już od najdawniejszych czasów, jak mówi enolog A. Strucchi: „(…) pięcio- lub sześcioletnie wino Barbera będzie stanowiło doskonały dodatek do pieczonych mięs podobnie jak Barolo, od którego zdaniem wielu jest nawet lepsze.'' Doskonale także będą pasować do lekkich serów takich jak: Robiola di Roccaverano (głównie z mleka owczego) oraz Murazzano (z mleka krowiego, z dodatkiem koźlego lub owczego). 
Barbera to wino, które cieszy się wielkim uznaniem wśród wielu znawców.



Barbera d’Asti “Collina La Mora” DOCG 2010
Crivelli, Barbera 100%, alc. 14,5%

Czerwone wytrawne wino z okręgu Asti o intensywnej czerwonej barwie. Nos przyjemny czereśniowy z odrobiną słodyczy. Na podniebieniu apetyczne, skoncentrowane, o dobrze zaznaczonej kwasowości, która będzie tak potrzebna w zestawieniu z rostbefem z trawą żurawinową: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/06/rostbef-z-trawa-zubrowa.html


Barbera d’Alba “Terre Sabaude” Superiore DOC 2009
Produttori di Govone, Barbera 100%, alc. 14,5%

Czerwone wytrawne wino z okręgu Alba, wino które było przechowywane w beczkach z kasztanowca. Nos nowoczesny, słodki, waniliowy. Na podniebieniu skoncentrowane, intensywne jednak nie przepakowane, nie męczy swą obecnością. Wino, które doskonale będzie cieszyć samo w sobie, można jeszcze do niego podać grissini, paluszki chlebowe, i Robiola di Roccaverano (ser z mleka koziego).


Tradycyjne Barolo i Barbaresco podziwiane były od dawna, zyskując z latami rangę „win kultowych”. Barolo nazywane jest „królem win i winem królów” ze względu na swoje szlachetne właściwości i pochodzenie. A Barbaresco jest jak to się przyjęło mówić siostrą Barolo. Te dwa wina produkowane są ze szczepu nebbiolo. Według przekazów włoskich te dwa wina zasługują na najwykwintniejszą kuchnię i powinny wieńczyć wielkie nie tylko kulinarne dzieła.  

Barbaresco “Canova” DOCG 2008
Ressia, Nebbiolo 100%, alc. 14%

Czerwone wytrawne wino o delikatnej czerwieni. Na nosie przyjemne, ujmujące z odrobiną owocowych aromatów. Na podniebieniu zdecydowane, o przyjemnie zarysowane kwasowości z wyczuwalnymi drobnoziarnistymi garbnikami wino, które na tym etapie życia zdradza duże możliwości na przyszłość. Wino, które doskonale będzie pasować do karkówki z czarną porzeczką: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/07/karkowka-z-czarna-porzeczka.html


Barbaresco “Bricco di Neive” Reserva DOCG 2006
Dante Rivetti, 100% Nebbiolo 100%, alc. 14%

Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwonej barwie. Na nosie zdecydowane, z dobrze wyczuwalnymi nutami truskawki. Na podniebieniu szlachetne, z dobrze wtopionymi garbnikami w owocowość wina. Dla mnie ten przypadek Barbaresco sprawdziłby się z zapiekanką ziemniaczaną i z dzikiem: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/03/zapiekanka-ziemniaczana-z-dzikiem-i-z.html



Barolo DOCG 2007
Olivero Mario, Nebbiolo 100%, alc. 14,5%

Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwonej barwie. Na nosie wyrafinowane z subtelnymi nutami fiołków. Na podniebieniu apetyczne, soczyste z dobrze zaznaczoną mineralnością. Król win zasługuje na królewskie danie, jakim jest cielęcina z pieczarkami Joasi: http://www.krolestwogarow.blogspot.de/2012/09/cielecina-z-pieczarkami-rolada-z.html


Barolo Serralunga d’Alba DOCG 2007
Fontanafredda, Niebbiolo 100%, alc. 14%

Czerwone wytrawne wino w jasnej czerwonej sukni. Na nosie obok dobrze wyczuwalnych owocowych nut doskonale zaznaczone korzenne aromaty. Na podniebieniu skoncentrowane, soczyste, długie o fajnie wtopionych garbnikach w słodycz owocu. Wino, które będzie doskonałe samo dla siebie, aby za każdym łykiem wina odkrywać bogactwo tego niekwestionowanego lidera wśród win świata.

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz








1 komentarz:

  1. Uwielbiam wina z Piemontu. Barolo to moja miłość na całe życie...

    OdpowiedzUsuń